Projekcija filma „George: The Story of George Maciunas and Fluxus“ i razgovor s redateljem

 

Projekcija filma „George: The Story of George Maciunas and Fluxus“ i razgovor s redateljem

29.05.2024 - 29.05.2024 / Dvorana Gorgona

Projekcije:

27. 5. 2024. u 20.00 sati – Split, Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7
29. 5. 2024. u 19.00 sati – Zagreb, MSU, Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17
3. 6. 2024. u 21.00 sat – Pula, Pulska filmska tvornica, Alfreda Stiglicha 12

George: The Story of George Maciunas and Fluxus, 2018.
Redatelj i scenarist, producent: Jeffrey Perkins; 120', SAD
* film se prikazuje na engleskom jeziku

Montažer + pokretna grafika: Jessie Stead
Izvršni producent: Josef Bogdanovic
Suradnici producenata: Jonas Mekas, Cassidy Petrazzi
Voditelj produkcije i pomoćnik redatelja: Liz Dautzenberg

Jeffrey Perkins bit će prisutan na svim projekcijama.

Razgovore vode: Zorko Sirotić i Janka Vukmir

 

George Maciunas [Jurgis Mačiunas] (1931-1978) bio je utemeljitelj Fluxusa, radikalnog avangardnog umjetničkog pokreta 20. stoljeća. Film prati kako je ikonoklastični polihistor rođen u Litvi okupio međunarodnu mrežu umjetnika, glazbenika i pjesnika koji su provocirali društvene i političke promjene kroz performanse, ready-madee i umjetnička djela usmjerena na rušenje granica između umjetnosti i života. Od razvoja prvih potkrovlja u vlasništvu umjetnika u SoHou u New Yorku do pokušaja da ostvari utopističko društvo na pustom otoku u Karibima, Maciunas je bio beskompromisni vizionar s buntovnim smislom za humor. Ono što se pojavljuje u filmu je kaleidoskopski, često kontradiktoran, ali uvijek razotkrivajući portret Maciunasovog hrabrog i tragičnog života. S intervjuima s više od trideset umjetnika i znanstvenika, uključujući Yoko Ono, Jonasa Mekasa i Nam June Paika, film govori o Maciunasovoj živahnoj osobnosti… (Studio for Artistic Research)

Godine 1961. litavsko-američki umjetnik i impresario George Maciunas osnovao je avangardni umjetnički pokret Fluxus. Film „George“ detaljno opisuje uspon Fluxusa nakon senzacionalističke turneje „koncerta“ u Europi 1962., koja se nastavila u New Yorku tijekom većeg dijela 1960-ih i 70-ih. Prije nego što sam pogledao Perkinsov dokumentarac nisam shvatio da je George Maciunas zapravo izmislio WeWork, ili bolje rečeno kreativni co-working kao konstelaciju zadruga raširenih po različitim gradovima, oslobođenih kapitalističkih imperativa. Za razliku od današnjih prevaranata (Made in Silicon Valley), Maciunas je bio pravi genij, vizionar… (MUBI)

„George“ Jeffreya Perkinsa važan je novi dodatak dvostrukim kanonima umjetnosti i anti-umjetnosti. (Mark Bloch / The Brooklyn Rail)


Jeffrey Perkins je vizualni umjetnik/filmski redatelj. Dok je služio u američkim zračnim snagama stacioniranim u Tokiju, upoznao je Yoko Ono i njezinog supruga Anthonyja Coxa. Kroz vrijeme provedeno s njima, bio je izložen djelima Cagea, Duchampa, LaMontea Younga i drugih, te je počeo sudjelovati u događanjima, nastupima i koncertima. Godine 1967. preselio se u LA i počeo se pojavljivati na festivalima performansa, prvenstveno na UCLA, koje su organizirali Joseph Byrd & Fredrich Liberman. Suosnivač je „Single Wing Turquoise Bird“, multimedijske grupe koja je radila Light Showove za Velvet Underground, Grateful Dead i Dr. Johna, da spomenemo samo neke. Jeff se upoznao sa slikarom Samom Francisom koji je postao glavni pokrovitelj grupe; također je u to vrijeme počeo i snimati Sama Francisa, te objavio o njemu film 2008. godine. Nastavio je raditi na vlastitim projektima, izlagao je i nastupao s Terryjem Jenningsom, Angusom MacLiseom i Peterom Maysom. Godine 1981. Jeff se vratio u NYC i počeo izlagati u galeriji Emily Harvey. Njegov rad „Stup“ bio je izložen na Venecijanskom bijenalu 1992. godine. Njegov projekt „Movies for the Blind“ sastoji se od audio zapisa razgovora i intervjua s putnicima u njujorškom taksiju koji je vozio. Perkins, kojeg je Nam June Paik opisao kao „Fluxusovog autsajdera/underdoga“, poput Maciunasa, preuzeo je mnoge uloge. Nakon što je više od pet desetljeća radio u relativnoj nepoznatosti, 1960-ih je surađivao (i ostat će blizak) s mnogim umjetnicima Fluxusa (uključujući Yoko Ono, Alison Knowles i samog Georgea Maciunasa).Od 1986. je povezan s Anthology Film Archives u New Yorku. Trenutačno radi na filmu o Henry Flyntu.


Zorko Sirotić je rođen 1985. godine u Zagrebu, gdje 2000. postaje članom Kinokluba Zagreb, 2004. završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2018. Akademiju dramske umjetnosti (filmska i TV režija, usmjerenje: dok. film). Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Tvorac je underground talk showa „Sudnji dan“ (2013.) u Kinoklubu Zagreb, kao i emisije „Val razuma“(2015.) na Radio Studentu. 2022. postaje predstavnikom njujorške organizacije The Film-Makers' Cooperative/New American Cinema Group (NACG) za zemlje bivše Jugoslavije. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme.


Janka Vukmir je povjesničarka umjetnosti i voditeljica Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

Program su omogućili: Trust for Mutual Understanding, New York i Grad Zagreb